Valóban veszélyes India?

Érdekes módon az utazás előtti hét viszonylagos nyugalomban telt. Nem izgultam különösképpen, persze már visszafelé számoltam a napokat, amik gyorsan teltek egymás után. Maradt még pár vizsgám, jártam tanítani, emellett próbáltam nyugtatni a családomat, hogy minden rendben lesz. Én pont annyira voltam nyugodt, mint amennyire ők idegesek.

Sokszor kérdezték tőlem itthon és később Indiában is, hogy mit szól a családom, hogy fogom magam és egy hátizsákkal elindulok egy teljesen idegen országba. Erre mindig valami olyasmit válaszoltam, hogy kezdetben féltettek, majd amikor látták, hogy minden le van szervezve,  megnyugodtak és örömmel engedtek útnak. Persze ez leegyszerűsítve így is volt, azért közel sem ment ilyen gördülékenyen a dolog.

Ez a féltés leginkább abból adódott, hogy nem tudtak saját tapasztalataikra támaszkodni, ugyanis még Ázsiában sem jártak. Ezért olyan ismerőseiktől szereztek információkat, akik csoportos utazás formájában látogattak el India egyes részeire és tértek haza főleg negatív tapasztalatokkal. Bizonyára ezeknek az utaknak is megvolt a maga szépsége, azonban feltehetően nem jártak olyan szent helyeken, ahol már a levegővétel is felér egy komplex spirituális élménnyel.

Egyedül utazni viszont teljesen más. Aki  csak csoportban utazott eddig, nem is érti mennyire. Ennek ellenére ezeket a történeteket is szívesen hallgattam, hiszen a negatív tapasztalat is tapasztalat. A probléma ott kezdődött, amikor a TV-ben elhangzottak alapján ítélték meg ezt a csodás országot ugyanis a különböző csatornákon  olyan hírek keringenek Indiáról, melyeknek igencsak megkérdőjelezhető az igazságtartalma illetve különböző nézőpontból különbözőképpen értelmezhető. Mert mit mutat a TV? Koszos utcákon élő emberek, tömegnyomor, emberrablás, szexuális erőszak, alacsony életminőség stb..Az anyag fogságában élő európai ember csak a szaglása és látása alapján ítéli meg Indiát. Ami koszos az rossz, ami tiszta az jó. Skatulyákat gyártunk, ami alapján anélkül, hogy ismernénk, minősítjük nemcsak a városokat és a kultúrákat de az embereket is. Én vagyok az origó, aki nálam magasabb életszínvonalon él annak jaj de szép, menő élete van (még akkor is ha az az életminőséget nyújtó matériákat erkölcstelen módon szerezte meg), viszont azokat az embereket akik nálam alacsonyabb életszínvonalon élnek szánalommal vetem meg azt gondolva, hogy szegény szerencsétlen, csak ennyi jutott neki. Minden egyes embert, akivel találkozunk életünk során saját magunkhoz mérünk és ítéljük meg az alapján, hogy mi milyenek vagyunk. Tehát minden egyes emberi kapcsolat lényege, hogy a másikon keresztül milyennek látom önmagam.

Természetesen nem állítom, hogy minden része biztonságos Indiának. A városokon belül vannak olyan negyedek, ahová nem csak turistáknak, de a helyieknek sem tanácsos ellátogatni. Ugyanúgy ahogy a világ többi országában, például Rio-ban a favelák, Budapesten a 8. kerület egyes részei, New York szegénynegyede, Roma, Berlin, de akármelyik várost említhetném. Persze bekell tartani bizonyos szabályokat öltözködés és viselkedés terén, bár ez szerintem szintén minden országban így van.

Gyakran hallottam (főleg nagymamáktól), hogy Indiában rengeteg a bűncselekmény , azon belül is leggyakoribb a fiatal lányok ellen elkövetett szexuális erőszak. Utánanéztem egy kicsit a dolognak . Nos, valóban 2015-ben 34.651 lányt erőszakoltak meg Indiában, ami a 1,324 millárd lelket számláló ország népességének 0,0026 %-a. Ez azt jelenti, hogy minden 38462-dik embert esett erőszak áldozatául az ázsiai országban. Bár európai összstatisztikát nem találtam erre vonatkozóan,  4 európai ország ugyanezen adatait megvizsgáltam. Svédországban 5920, Angliában és Walesben összesen 24043, míg Franciaországban 6932 embert erőszakoltak meg 2015-ben. Ez így summázva már több mint az összindiai adat, ugyanis csak az említett 4 országban 36899 embert erőszakoltak meg, ami a népességükhöz viszonyítva hatalmas arány. Számomra meglepő és egyben elképesztő, hogy Svédországban minden 200-dik embert megerőszakolták abban az évben. (Indiában minden 34651-diket) Ezen adatok alapján mind a négy európai országban statisztikailag nagyobb esély van rá, hogy akár egy oda látogató turistát megerőszakolnak, mint Indiában. Bennem a kész tényekre támaszkodva is felmerült a kérdés, hogy valóban veszélyes-e India és biztonságos-e Európa? Tényleg jobban kell féltenünk azokat a honfitársainkat, akik az ázsiai országot választják, mint akik Svédországba látogatnak?   (Ezen adatok hivatalos publikációkból származnak, amelyek forrását a bejegyzés végére belinkeltem.)

Források:

http://www.france24.com/en/20150811-reported-rapes-france-jump-18-five-years

http://www.aljazeera.com/news/2016/08/india-34000-cases-rape-reported-2015-160831140518208.html

https://www.thelocal.se/20170112/swedens-2016-crime-stats-analyzed